SHAH ALAM, 10 Jun 2023 – Dalam menjadikan masyarakat lebih inklusif dan berwawasan, National Autism Resource Centre (NARC), Kolej Pengajian Pengkomputeran, Informatik dan Media (KPPIM), Universiti Teknologi MARA (UiTM) berjaya menganjurkan Program Kesedaran Seni Autisme. Program yang berkonsepkan pameran visual bakat luar biasa daripada komuniti spektrum autisme telah diadakan di pusat membeli-belah Da Men, Subang Jaya, Selangor. Program yang telah berlangsung selama tiga hari bermula pada 9 Jun hingga 11 Jun 2023 telah dirasmikan oleh YBhg Prof. Dr Mohamad Hariri Hj Abdullah, Timbalan Naib Canselor Jaringan Industri, Komuniti dan Alumni, UiTM dan majlis turut diserikan dengan kehadiran Yang Berhormat Senator (B) Datuk Dr Ras Adiba Mohd Radzi.

Demi mengetengahkan bakat-bakat yang luar biasa ini, NARC KPPIM sedang giat berusaha memusatkan fokus negara kepada kelompok masyarakat yang mengalami gangguan spektrum autisme ini dengan memastikan agar mereka diberi perhatian yang sewajarnya. Melalui program seni yang direncana oleh NARC KPPIM ini bakal mempertingkatkan advokasi dan kesedaran yang lebih baik terhadap dunia autisme.

Pameran Seni Autisme bertujuan untuk meraikan kebolehan individu yang mengalami gangguan spektrum autisme, serta mewujudkan lantai bagi mereka mengekspresi imaginasi dan kreativiti yang terbuku dalam minda mereka. Sebanyak 33 karya asli telah dipamerkan yang terdiri daripada pelbagai medium seni, seperti lukisan dan kraf tangan autentik di mana pengunjung turut boleh membeli hasil karya kreatif yang telah dipamerkan. Secara tidak langsung, ianya menaikkan motivasi golongan istimewa ini untuk terus berkarya dan mengasah bakat sedia ada mereka. Selain itu, pendekatan pameran bakat seni luar biasa dapat meningkatkan kesedaran masyarakat tentang cara komunikasi serta mewujudkan rasa empati terhadap individu yang mengalami gangguan spektrum autisme. Justeru, ia membolehkan masyarakat menjadi lebih peka dan menghakis sikap prejudis terhadap golongan autisme.

Program Kesedaran Seni Autisme ini turut menyaksikan kehadiran daripada penggiat seni terkemuka Malaysia Awi Rafael, di samping kehadiran beberapa orang ahli terapi seni dan aktivis dunia autisme bagi menjayakan program ini. Sesi saringan oleh pakar terapi dan psikologi daripada Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (NASOM), Fakulti Sains Kesihatan (UiTM) dan Kizzu Sdn. Bhd. (Pusat Pemulihan dan Pengayaan) juga disediakan untuk para pengunjung yang berminat menyertai saringan awal autisme secara percuma. Selain itu, beberapa sesi interaktif yang menampilkan pakar-pakar dalam bidang autisme dan terapi seni juga telah diadakan. Secara langsung, ini memberi peluang kepada orang awam untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai dunia autisme. Untuk maklumat lanjut mengenai Program Kesedaran Seni Autisme, sila layari https://narc.uitm.edu.my/ atau hubungi Prof. Dr Nursuriati binti Jamil atau Encik Muhammad Azri Mohd di narc[at]uitm.edu.my atau +60 12-213 1164.

Mengenai Pusat Sumber Autisme Kebangsaan (NARC):

Ditubuhkan pada 2 April 2019, National Autism Resource Centre (NARC) telah ditaja oleh DOW Malaysia sebagai rakan industri. NARC ditubuhkan untuk menjadi pusat yang dipercayai untuk mengumpul data dan maklumat yang berkaitan dengan autisme. Kami mempunyai kerjasama yang sangat erat dan diiktiraf sebagai rakan universiti untuk Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (NASOM). Selain itu, NARC telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan ABA Technologies, Florida dan Memorandum Perjanjian (MoA) dengan Kizzu Holdings. Kami juga telah menjalankan Projek Rumah Cendawan Internet of Thing (IoT) di NASOM Bandar Puteri, Klang. Akhir sekali, NARC telah menerima geran daripada MOSTI berjumlah RM908,145.00 untuk menjalankan projek Smart Personalized Autism Collaborative Education Systems selama 2 tahun.