Julai 9, 2024 – Pusat Sumber Autisme Kebangsaan (NARC), Kolej Pengkomputeran, Informatik dan Matematik, Universiti Teknologi MARA (UiTM) telah menganjurkan Program Kesedaran Autisme selama tiga hari 2024, satu acara untuk meningkatkan kesedaran, persefahaman, penerimaan, dan sokongan untuk individu autisme. Program tersebut telah diadakan di AEON Mall di Shah Alam, dari bulan Jun 7-9, 2024, dan menghimpunkan pelbagai organisasi dan pakar dalam bidang tersebut.

Kolaborator untuk acara ini termasuk Persatuan Autisme Kebangsaan Malaysia (NASOM), DOW Malaysia, dan AEON Mall Shah Alam. Program ini menampilkan pelbagai aktiviti yang direka untuk mendidik dan melibatkan orang ramai tentang autisme. Sesi perkongsian bermaklumat daripada pakar UiTM, PM Dr Ilham bt Wan Mokhtar dan Dr Mohd Yusof Zulkefli merangkumi topik penting seperti rutin kesihatan mulut untuk kanak-kanak autisme dan menangani keperluan penjagaan diri kanak-kanak autisme semasa akil baligh, masing-masing. Madam Siti Fauzliana bt Abdul Razak, pengasas Sedar Autism berkongsi pengalamannya dalam membesarkan tiga anak perempuan istimewanya dan En. Foo Han Piew dari Yayasan Gamuda Enabling Academy bercakap tentang pekerjaan mampan untuk individu neurodivergen. Acara ini menampilkan sesi perkongsian khas oleh Kita Family Podcast, menawarkan para hadirin perspektif yang tulus dan tulen tentang membesarkan kanak-kanak autisme. Tambahan kepada program ini memberikan pandangan dan sokongan yang berharga untuk keluarga yang mengemudi pengalaman yang serupa. Penonton dihiburkan dengan persembahan pentas daripada individu autisme yang mempamerkan bakat mereka.

Gerai penerangan dan jualan dari pelbagai organisasi termasuk Anis Selangor, Jabatan Kebajikan Masyarakat Shah Alam, NASOM, MySimplyGifted, Leksiatisme, Muaz Khat, Akademi Robotik JAZRO, dan Al Kauthar EduQids, menawarkan sumber dan sokongan kepada keluarga dan individu yang mempunyai autisme.

Perkhidmatan pemeriksaan awal autisme disediakan oleh ahli terapi dari NASOM dan pelajar tahun akhir dari Fakulti Sains Kesihatan, UiTM. Perkhidmatan saringan autisme awal mendapat maklum balas positif daripada ibu bapa yang mengambil bahagian. Madam Norzaiti, ibu kepada seorang budak lelaki berumur 3 tahun, berkongsi pengalamannya: “Saya telah mengambil berat tentang perkembangan anak saya sejak sekian lama, tetapi saya tidak pasti ke mana hendak berpaling. Pemeriksaan di sini sangat mudah diakses dan ahli terapi sangat baik dan bermaklumat. Ia memberi kami langkah seterusnya yang jelas." Ibu bapa lain, Encik Chin , melahirkan rasa syukur: “Proses saringan adalah pantas dan tidak invasif. Ahli terapi menerangkan segala-galanya dengan jelas dan memberikan kami sumber untuk tindakan susulan. Sangat menggembirakan apabila mengetahui ada sokongan yang tersedia, tanpa mengira keputusannya.”

Tayangan dan sesi perkongsian ini bukan sahaja memberikan pandangan yang berharga untuk keluarga tetapi juga menyumbang kepada usaha intervensi awal dan sokongan komuniti, yang penting bagi individu dalam spektrum autisme dan keluarga mereka. Acara ini mewakili satu langkah penting ke arah mewujudkan masyarakat yang lebih inklusif dan memahami bagi mereka yang mempunyai spektrum autisme. Dengan menghimpunkan profesional, keluarga, dan orang ramai, Kesedaran Autisme 2024 bertujuan untuk memupuk komuniti yang menyokong dan menggalakkan penerimaan yang lebih besar terhadap kepelbagaian saraf.

Penulis : Zarina Zainol, Sanizah Ahmad, Rosanita Adnan, Norkhushaini Awang
Editor : Suzana Zambri