Apa itu Autisme?

Perkataan Autisme berasal dari 'autos', perkataan Yunani bermaksud 'diri' yang berkaitan dengan orang dengan spektrum autisme yang sering disebut sebagai orang yang hidup di dunia mereka sendiri. Autisme adalah kecacatan yang mempengaruhi kemampuan seseorang untuk memahami dengan dunia dan berhubungan dengan orang lain untuk jangka masa panjang sepanjang hidup mereka.

Autisme biasanya muncul selama tiga tahun pertama kehidupan di mana fungsi otak dipengaruhi oleh gangguan neurologi dan menyebabkan kecacatan perkembangan yang kompleks pada seseorang. Peratusan menghidap Autisme adalah empat kali lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan. Autisme boleh mempengaruhi sesiapa sahaja yang berlainan bangsa, etnik, pendapatan keluarga, gaya hidup dan pendidikan kerana tidak ada yang boleh muncul sebagai sempadan. 1 daripada 68 bayi baru lahir dianggarkan menderita Autisme dan tingkah lakunya yang berkaitan.

Tanda-tanda pada kanak-kanak biasanya dapat dilihat oleh ibu bapa dari umur dua hingga enam tahun. Sama ada terlalu sensitif atau tidak sensitif sama sekali untuk kesakitan, tidak takut bahaya, elakkan sentuhan mata, sukar untuk menyatakan apa yang mereka mahukan atau perlukan, mempunyai rutin yang sama dan sukar untuk berinteraksi dengan orang lain adalah tanda-tanda yang sering berkait dengan Autisme.

Autisme biasanya mempengaruhi perkembangan normal otak di mana ia adalah kawasan untuk interaksi sosial dan kemahiran komunikasi. Interaksi sosial, komunikasi dan aktiviti lisan dan bukan lisan untuk bersantai dan bermain sukar bagi kanak-kanak dan orang dewasa dengan Autisme. Sukar bagi mereka untuk berhubungan dengan orang luar dunia dan berkomunikasi dengan orang lain kerana gangguan ini. Mereka mungkin agresif atau / dan melakukan kecederaan diri dalam beberapa kes. Pergerakan badan yang berulang, sebagai contoh mengepakkan tangan dan bergoyang, keterikatan dengan objek yang tertentu dan tindak balas yang luar biasa kepada orang dan mengelak untuk mengubah rutinnya juga dapat dilihat di dalam diri mereka. Seseorang yang menghidap Autisme mungkin mengalami sensitiviti lima deria termasuk penglihatan, pendengaran, sentuhan, rasa dan bau.

Sebilangan kanak-kanak autisme tidak bercakap sama sekali tetapi kebanyakan mereka masih bertutur walaupun lambat, terhad atau tidak sesuai kerana mereka biasanya mengulangi kata-kata mereka, meniru ayat atau frasa dari orang lain yang mereka perhatikan. Walaupun masih belum ada penawar autisme, terdapat banyak jenis ubat yang diberikan kepada penghidap Autisme bagi mengurangkan tanda-tanda dan menguruskannya dengan lebih baik.

Sumber: http://www.nasom.org.my/autism/