Perutusan Pengerusi

PROFESOR DR. NURSURIATI JAMIL (SMIEEE, FPECAMP)

Pengerusi

National Autism Resource Centre (NARC)

Fakulti Sains Komputer dan Matematik

Universiti Teknologi MARA (UiTM)

Selamat datang ke National Autism Resource Centre (NARC).

Bersempena dengan Hari Kesedaran Autisme Sedunia 2019, 2 April 2019 menandakan penubuhan NARC. Penubuhan organisasi NARC merupakan hasil daripada kerjasama yang berjaya di antara Universiti Teknologi MARA dan National Autism Society of Malaysia (NASOM).

NARC berharap dapat mengabadikan pengiktirafannya sebagai organisasi yang berfungsi sebagai tempat penyimpanan pengetahuan dan sumber rujukan bagi penyelidikan, perkhidmatan, latihan dan pengembangan kurikulum, perundingan dan projek yang berkaitan dengan golongan autisme (PWA) di Malaysia.

Menggunakan pendekatan “Whole-of-Society”, NARC sentiasa mengalu-alukan individu, keluarga dan masyarakat, badan bukan kerajaan, ahli akademik, media, organisasi antara kerajaan dan institusi agama, sektor swasta dan industri, sebagai sumber dan penerima maklumat dan aktiviti kami.

"Sudah tiba masanya kita beralih dari tahap kesedaran ke tahap penerimaan untuk memastikan PWA menjadi tempat dalam masyarakat kita. Mari mewujudkannya bersama". - Feilina Feisol, Pengerusi NASOM

Petikan itu setara dengan tonggak utama organisasi ini, kerana semakin ramai rakyat Malaysia terdedah kepada kesedaran PWA, Kami berharap agar komuniti PWA diterima sebagai sebahagian daripada komuniti di Malaysia, dengan akses dan hak yang sama dalam pendidikan, pekerjaan dan banyak lagi.

Kami telah menyediakan maklumat yang terkini mengenai PWA di laman web kami , dan kami berharap pelawat yang mengunjungi laman web kami akan dapat menambah pengetahuan mereka mengenai NARC, Autisme dan perkara-perkara yang berkaitan dengannya. Kami juga menerima apa sahaja maklumat yang mungkin anda ingin kongsikan untuk kepentingan semua pihak , di samping kami juga berusaha sebaik mungkin untuk memasukkan kandungan dan maklumat yang relevan ke dalam laman web kami.

Akhir kata, ucapan terima kasih saya ucapkan kepada semua orang atas sokongan berterusan mereka terhadap peningkatan NARC dan semoga laman web kami dapat mengatasi beberapa pertanyaan dan keraguan anda.

"It takes a village to raise a child. It takes a child with autism to raise the consciousness of the village” - Coach Elaine Hall