Seni dan autisme saling melengkapi dengan lancar, kerana seni menawarkan saluran yang berkuasa untuk ekspresi diri visual dan pengalaman terapeutik yang menenangkan. Lebih-lebih lagi, ia juga berfungsi sebagai pintu masuk kepada kemerdekaan bagi individu dalam spektrum autisme. Pusat Sumber Autisme Nasional (NARC), Kolej Pengkomputeran, Informatik, dan Matematik (KPPIM) telah menerima idea ini, memperkasakan kedua-dua kanak-kanak autistik dan keluarga mereka melalui latihan seni berstruktur dan platform pasaran dalam talian.

NARC dengan kerjasama Persatuan Autisme Kebangsaan Malaysia (NASOM) dan dengan tajaan daripada DOW Malaysia memulakan program pembangunan seni pada bulan September 2023. Disesuaikan khusus untuk kanak-kanak berumur 9 ke 15 dengan autisme, sesi enam bulan ini dijalankan di KPPIM. Para peserta telah diperkenalkan dengan pelbagai teknik melukis, termasuk seni Q-tip, mencurah cat, batik, mengikis, dan seni batu. Program ini bertujuan untuk mencapai tiga objektif utama; memupuk penciptaan karya seni yang cantik oleh kanak-kanak autisme, mendidik ibu bapa untuk memupuk kebolehan seni anak mereka, dan memudahkan kebebasan kewangan dengan mempromosikan dan menjual karya seni.

Sepanjang program selama enam bulan, ibu bapa gembira menyaksikan anak-anak mereka berkembang di bawah bimbingan pakar pendidik seni profesional dan ahli terapi. Mengimbas pengalamannya, luah seorang ibu, “Anak saya sentiasa minat melukis tetapi bergelut dengan kemahiran motor halus. Kelas ini memperkenalkan teknik yang memenuhi kebolehannya, membolehkan kreativitinya bersinar.” Tambahan pula, program ini memudahkan pembangunan kemahiran sosial dalam kalangan peserta autisme, semasa mereka belajar menyusun bahan lukisan dan terlibat dalam komunikasi antara satu sama lain.

Impak penting program ini berpunca daripada fokusnya pada pemerkasaan. Bukannya hanya menekankan ekspresi artistik, ia menyediakan kemahiran yang boleh dipasarkan yang berharga. Pengasuh menjalani sesi latihan tentang cara memasarkan dan menjual karya seni anak mereka dengan berkesan untuk mendapatkan pendapatan melalui tiga sesi dalam talian yang dikendalikan oleh pakar dari Fakulti Perniagaan dan Pengurusan, UiTM.

Program ini berakhir pada Februari 24, 2024 dengan majlis penutup yang sederhana. Semasa acara berlangsung, wakil dari NASOM dan DOW Malaysia menyampaikan sijil penyertaan kepada peserta. Ibu bapa dan anak autistik mereka menyatakan sentimen pencapaian, meningkatkan keyakinan, dan semangat untuk meneruskan perjalanan ini. Walaupun terapi seni diiktiraf secara meluas untuk faedahnya, inisiatif ini melangkaui dengan memupuk bakat yang boleh membuka jalan kepada sara diri dalam kalangan kanak-kanak autisme. Inisiatif ini selaras dengan Matlamat Pembangunan Mampan 3, 4, dan 11 (Kesihatan dan Kesejahteraan yang Baik, Pendidikan Berkualiti, dan Bandar dan Komuniti Lestari), memastikan sokongan tepat pada masanya untuk kanak-kanak dan penjaga mereka, melengkapkan mereka dengan pengetahuan dan sumber yang diperlukan untuk pertumbuhan dan pembangunan yang optimum.