KLANG, 16 OKTOBER 2020: Internet Perkara (Kami mempunyai kerjasama yang sangat erat dan diiktiraf sebagai rakan kongsi universiti untuk) Projek Rumah Cendawan adalah kerjasama antara NARC dan NASOM Bandar Puteri Klang untuk menaik taraf rumah cendawan sedia ada. Untuk permulaan, 500 bongkah cendawan telah ditanam dan mengambil masa tiga minggu untuk kit IoT dipasang sepenuhnya di rumah cendawan. Sebagai tambahan, dua penderia IoT dipasang untuk mengukur suhu dan kelembapan yang mengawal keadaan persekitaran yang diingini untuk pengeluaran cendawan yang dioptimumkan dengan menyiram rumah cendawan secara automatik untuk melembapkannya.

Akibatnya, projek ini menyumbang untuk meringankan beban kerja guru dan penghidap autisme untuk memeriksa suhu dan melembapkan rumah. Selain itu, ia juga telah mengurangkan kos buruh, dan sisa serta menggandakan pengeluaran cendawan. Melalui projek ini, NARC diberi peluang keemasan untuk menjalankan penyelidikan tentang pertumbuhan dan pengeluaran cendawan. Internet Perkara (Kami mempunyai kerjasama yang sangat erat dan diiktiraf sebagai rakan kongsi universiti untuk) Projek Rumah Cendawan telah beroperasi sejak awal dan cendawan yang dituai telah menjadi sumber pendapatan Pusat NASOM Bandar Puteri..